• Traditiegetrouw presenteert Saxo Bank aan het eind van het jaar een lijst van ‘waanzinnige’ voorspellingen voor het nieuwe jaar.
  • Hoewel ze soms vergezocht lijken, komen sommige economische prognoses wel degelijk uit.
  • De editie voor 2024 voorziet onder andere in een ongekende groei van de Japanse economie en een ineenstorting van fabrikanten van luxegoederen.
  • Lees ook: Saxo Bank start met valutaplatform voor particuliere belegger – de risico’s zijn groot

Het is inmiddels net zo’n jaarlijks terugkerend ritueel als de discussie of er wel of geen eindejaarsrally op de beurs komt: de lijst met ‘waanzinnige’ voorspellingen voor het nieuwe jaar van Saxo Bank. Dit is een opsomming van gebeurtenissen die onwaarschijnlijk lijken, maar wel een schokgolf op de financiële markten teweeg kunnen brengen, mochten ze tóch plaatsvinden.

De drijvende kracht achter deze Outrageous Predictions is Steen Jakobsen, chief investment officer bij Saxo Bank. Hij beschikt niet over een glazen bol, maar wil de lezer met zijn voorspellingen stof tot nadenken geven.

Sommige eerdere voorspellingen kwamen uit, zoals de Brexit

Dit betekent niet dat al zijn voorspellingen uit de lucht gegrepen zijn. Zo stond de Brexit al op de lijst voordat deze een feit was.

Ook uit de lijst van vorig jaar blijkt dat Jakobsen het soms wel degelijk bij het rechte eind had. Nee, van het voorspelde vertrek van de Franse president Emmanuel Macron en een un-Brexit-referendum kwam het niet. Maar dat de goudprijs omhoog zou schieten, had Jakobsen goed gezien: onlangs werd een all-time high bereikt, al is de voorspelde 3.000 dollar per troy ounce vooralsnog te hoog gegrepen.

De beursstrateeg van Saxo zat ook goed met zijn prognose dat de rivaliteit tussen de VS en China op het gebied van handel en technologie in 2023 zou voortduren, en dat het voor andere landen moeilijk zou worden om geen partij te kiezen.

Zo draaiden de Verenigde Staten Europese chipbedrijven afgelopen jaar de duimschroeven aan met stevige restricties op de export van hoogwaardige chiptechnologie naar China.

Er schuilt in alle voorspellingen een kern van waarheid; reden om de 'waanzinnige voorspellingen' voor 2024 niet met een al te grote korrel zout te nemen.

4 voorspellingen voor een onvoorspelbare wereld

Volgens Jakobsen zit de wereld op een keerpunt. Sinds de kredietcrisis in 2008 boden de stabiele geopolitiek, lage inflatie en lage rentetarieven de financiële markten enige houvast. Maar de coronapandemie verstoorde de rust. De gehoopte terugkeer van het 'oude normaal' lijkt nu verder weg dan ooit.

"De wereld gaat een gevaarlijke, onzekere toekomst tegemoet", waarschuwt Saxo Bank, die de 'waanzinnige voorspellingen' voor 2024 wel een erg apocalyptisch ogende benaming meegeeft: 'End of the Road'. Er zijn in totaal acht voorspellingen, waarvan we de vier meest opmerkelijke hieronder behandelen.

1. Explosieve economische groei in Japan en Japanse centrale bank gooit het roer om

Japan heeft een lange periode van economische stagnatie en een zeer lage inflatie achter de rug. Maar daarin zou in 2024 weleens verandering kunnen komen, zo voorspelt Saxo Bank.

In september 2024 loopt de ambtstermijn van premier Fumio Kishida af en in aanloop daar naartoe zal het Japanse kabinet een aantal populistische maatregelen nemen, die de binnenlandse vraag stimuleren. Dat geeft ook bedrijven een impuls om extra te investeren.

De toenemende economische bedrijvigheid zorgt voor een toenemende vraag naar arbeid, terwijl het aanbod van werknemers juist slinkt, vanwege de vergrijzing. In combinatie met de al oplopende inflatie (de inflatie bedraagt inmiddels 3,3 procent en dat is meer dan in de VS en Europa), kan dit leiden tot een loon-prijsspiraal, waarbij loon- en prijsstijgingen haasje over doen.

Dit alles kan volgens Saxo leiden tot een economische groei van 7 procent, een percentage dat je zelden ziet in ontwikkelde economieën. En het zal de Bank of Japan dwingen om te breken met het beleid van een kunstmatig lage rente op staatsobligaties met een lange looptijd.

Dit kan een schokgolf veroorzaken op de obligatiemarkten, omdat Japanse beleggers hun yen's weer naar vaderland terug zullen sluizen.

2. Een primeur in de VS: belastingvrije staatsobligaties

Ook in de Verenigde Staten staan er verkiezingen op stapel. Ondanks de uitdijende staatsschuld, voelt Washington zich gedwongen om de fiscale uitgaven exponentieel te verhogen in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november, om de economie draaiende te houden en sociale onrust te voorkomen.

Door de aanhoudende inflatiedruk en buitenlandse investeerders die kapitaal terugsluizen naar hun eigen land, blijft de vraag naar Amerikaanse staatsobligaties achter. Hierdoor schiet de rente op dit schuldpapier omhoog.

In een wanhopige poging om de leenkosten te normaliseren, kiest het Congres onder druk van het Witte Huis voor een onconventionele maatregel: vermogenswinst en rente-inkomsten uit Amerikaanse staatsobligaties belastingvrij maken.

Magnificent Seven wordt Twaalf Titanen, mét ASML

De aandelenmarkt stort hierop ineen, op een select groepje bedrijven na: de 'Twaalf Titanen', die in de plaats komen van de Magnificent Seven (de groep van zeven grote techaandelen die dit jaar de beurs domineren). Van dit gezelschap maakt ook een stukje Hollands glorie deel uit: ASML.

3. Luxemerken krijgen het zwaar, vanwege invoering Robin Hood-taks

De energietransitie, gezondheidszorg, defensie... De Europese Commissie kan geen gebrek aan ambitie worden verweten. Maar al die zaken op het verlanglijstje moeten wel worden betaald. Hiervoor zou Brussel weleens haar pijlen kunnen richten op miljardairs, voorspelt Saxo Bank. Zij zien immers jaar na jaar hun vermogen verder aandikken, terwijl ze procentueel weinig belasting betalen.

Dat leidt tot invoering van een 'Robin Hood-taks', waarbij multimiljonairs elk jaar 2 procent belasting moeten betalen over hun vermogen.

Dit levert de Europese schatkist zo'n 100 tot 150 miljard euro per jaar op, maar zal desastreus uitpakken voor fabrikanten van luxegoederen. De koers van LVMH zal met 40 procent kelderen en ook Porsche en Ferrari krijgen er op de beurs ongenadig van langs.

Lees ook: Erfgenamen verslaan ‘selfmade’ miljardairs voor het eerst: miljardairs zagen vermogen in 2022 met 9% groeien, terwijl beurs met 14% daalde, volgens rapport

4. De wereld ontdekt op harde wijze de keerzijde van kunstmatige intelligentie

Generatieve artificial intelligence (AI) wordt geprezen als een zegen voor de productiviteit, maar er zit ook een keerzijde aan. Dat wordt in 2024 op pijnlijke wijze duidelijk als een groep criminelen een bedrieglijk echte generatieve AI-fake inzet om een topambtenaar in een ontwikkeld land geheime overheidsinformatie te ontfutselen.

Hiermee wordt de AI-bubbel in één keer doorgeprikt. Overheden zullen keihard optreden met nieuwe regelgeving. Durfkapitalisten ontvluchten ontgoocheld de sector. Lachende derde zijn traditionele mediabedrijven, die het exclusieve recht krijgen om publiek nieuws te verspreiden.

En dit zijn de overige voorspellingen

Naast de bovenstaande prognoses doet Saxo Bank nog vier andere voorspellingen:

  • Met de olieprijs op $150 per vat kopen Saoedi's Champions League-franchise
  • Grote gezondheidscrisis treft wereldbevolking doordat mensen niet meer sporten door obesitasmedicijnen
  • Landen met handelstekort vormen 'Club van Rome' om te onderhandelen over handelsvoorwaarden
  • Robert F. Kennedy jr. wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024

LEES OOK: Amerikaanse staatsschuld explodeert en recessie dreigt: de grootste beursrisico’s voor 2024, volgens ‘Bond King’ Jeff Gundlach